lördag 12 maj 2012

Piroger

Himmel vad jobbigt det blir då dagarna lullar ihop sig och maten blir på fel dag.
Gårdagen försvann helt från vår dagordning så då blev det ingenting vettigt alls!

Nu blev det i alla fall piroger som jag lovat en gång, och detta om detta!
Det var inte lätt att få till degen, för här höftar jag vilt och det kan bli hur som helst! Jag blandar och ser till att den håller ihop så att jag kan kavla den. Den får inte klistra sig.

Deg:
Lailas glutenfria majsmjölmix
1 pkt jäst (den var lite gammal så jag tog hela)
50gr ekologiskt smör
ca 4-5dl mjölk
Sirap(för jäsningen)
Salt
Buljongpulver, för lite matigare smak

Innehåll svampstuvning:
Skivad svamp

Grädde
Salt

Toppredning svampstuvning:
Vatten
Lailas glutenfria majsmjölmix


Jag slänger ihop degen och låter den jäsa. Sätter också ugnen på 200C.
Under tiden gör jag i ordning innehållet, steker svampen, har i grädde, kryddar och reder. Jag ser efter hur mycket degen har jäst då jag är klar, och denna gång hade den rest sig bra.
Sedan kavlar jag ut allt och gör på fri hand små rutor som jag sedan viker ihop och naggar kanterna på.
Lägger dem på plåt på återanvändbart bakplåtspapper och in i ugnen tills det låter lagom ihåligt då man knackar på dem. De kanske tar 15min. Vill man ha mer färg så kan man pensla med mjölk, ägg eller lägga på ost.


Jag måste säga att det blev bra, och gott! Jag är tokmätt och så blev det över till morgondagens lunch.
Detta ska göras igen, nån gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar