Jag gjorde allting själv, inkl brödet.
Jag använde:
100g smör
50g jäst
salt
socker för jäsning (1-2msk?)
5dl Mjölk
2½dl majsmjöl
3dl Lailas glutenfria majsmjölmix
Sätt ugnen på 200C och smöra en limpform.
Smält smöret och häll sedan i mjölken i kastrullen och värm till 37C.
Smula jästen i en bunke, tillsätt salt och socker och tillsätt sedan degspadet.
Se till att jästen löses ordentligt.
Ha sedan i mjöl och använd gärna en elvisp med degkrokar. Degen ska ha en ganska lös, degig konsistens.
In i ugnen på falsen ovanför nedersta falsen. Brödet är klart då det fått färg och provstickan är torr när man testar. Låt kallna och skiva sedan bröden på längden i 3 landgångar. Man kan behöva redigera vissa ojämnheter.
Majsmjölet gör att degen blir gulare, vilket är lite härligt påskigt!
Min deg var väldigt nära "för degig" men det gick bra och det blev jättesaftigt.
Det är verkligen svårt att få till rätt konsistens! Jag har inte bemästrat det här än, tyvärr, men övning ger färdighet.
Som fyllning valde vi att ha skinkröra som vi också gjorde själva. Min mor har en förmåga att gör de mest underbara smörgåstårtorna någonsin! Men de är inte glutenfria så jag får göra botten själv ifall tillfället infinner sig. Jag fick i alla fall ingredienserna till hennes fyllning så vi kunde göra en något sånär liknande fyllning.
Tyvärr så går vi mycket på smak och mäter inte så mycket i in familj och lika så gäller denna fyllning.
Fyllning:
Hackad kalkonskinka (Jag äter inte gris)
Creme fraish
Majonäs
Salt
Senap
Purjolök
Vi rörde ihop allt och det blev ganska mycket....
Vi garnerade med vindruvor, för vi hade inget annat.
Detta blev väldigt lyckat!
Härligt! Det ser gott ut!
SvaraRadera/Ylva